Yay mövsümündə qidalanmada nələrə diqqət etməliyik?

    SON XƏBƏRLƏR

    02 Iyun 2023 | 17:28

    Yayda qidalanma necə olmalıdır? İsti havada necə qidalanmalıyıq və nələrə diqqət etməliyik?

    Yayda qidalanma ilə bağlı tövsiyələr:

    • Daha çox su istehlak edin.
    • Asan həzm olunan yüngül qidaları seçin.
    • Ədviyyatların istifadəsini azaldın.
    • Qablaşdırılmış qidaları istehlak etməkdən çəkinin.
    • Şəkərli və qazlı içkilər yerinə təbii içkilərə üstünlük verin.
    • Çay və qəhvə istehlakına diqqət yetirin.
    • Yeməklərin sayını azaldın.

    İsti yay mövsümündə bu 7 maddəyə diqqət yetirmək bədənimizi həm formada, həm də sağlam saxlamaq üçün çox vacibdir.

    1. Daha çox maye qəbul edin

    Yayda qidalanma ilə bağlı ən vacib qayda maye istehlakıdır. Çünki yay orqanizmin asanlıqla susuz qaldığı və zəruri mineralları itirdiyi vaxtdır. Bədəndə su miqdarı azaldıqda, ağır yorğunluq və tükənməyə səbəb olur. Daimi su istehlakı ideal bədən istiliyini balansda saxlayır. Bununla belə, bol sərin su içmək bədəninizi yaxşı nəmləndirir. Lakin soyuducudan çıxan soyuq su həzm və qaz şikayətlərinə səbəb ola bilər. Buna görə də sərin su içməyi unutmayın.

    Sağlam insan gündə ən azı 8 stəkan su içməlidir. Çünki yalnız qanınızı təmizləmək üçün böyrəklərinizin ehtiyac duyduğu suyun miqdarı ən az 8 stəkandır. Temperatur yüksəldikcə bədən susuzlaşır. Bu səbəbdən tərləmə, daha çox nəfəs alma, həzm və nəcislə atılan su üçün isti havalarda gündə 8 stəkandan çox suya ehtiyacımız var.

    1. Asan həzm olunan yüngül qidaları seçin

    Bədən istiliyini artıran yüksək kalorili və həzmi çətin olan qidalardan uzaq durmaq lazımdır. Tərkibində çox su olan qidalar həm daha asan həzm olunur, həm də bədəninizi təravətləndirir. Yumurta, qırmızı ət, toyuq, paxlalılar uzun müddət həzm olunduğu üçün bədən istiliyinin artmasına səbəb olur və ölçülü istehlak edilməlidir. Az miqdarda qaynadılmış yumurta şəklində və ya salatlarda, qızardılmış ət məhsullarında və ya tərəvəz yeməklərində istehlak edilə bilər.

    1. Ədviyyatlardan istifadəni azaldın

    Yayda ədviyyatlı və duzlu qidalar qəbul etmək sağlamlığınız üçün zərərlidir. Acılı qidalar da bədənimizdə istilik əmələ gəlməsinə səbəb olur. Qışda isinmək üçün xüsusilə içkilərdə istehlak etdiyimiz darçın, zəncəfil, zerdeçal kimi ədviyyatlardan uzaq durmaq faydalıdır. Yenə yeməklərə əlavə etdiyimiz çili bibəri, qara bibər və kəklikotu bədən istiliyini artıra bilər və narahatlığa səbəb ola bilər.

    Həddindən artıq duz istehlakı isə qan tarazlığını pozur və bədənimizin daha çox suya ehtiyac duymasına səbəb olur.

    1. Qablaşdırılmış qidalardan istifadə etməyin

    Zərərli qidalardan ciddi şəkildə çəkinmək lazımdır. Yağlı qəlyanaltılar, çipslər, krakerlər, kremlər, souslar, hazır dondurma, dondurulmuş xəmir məhsulları, dondurulmuş kartof kimi tərkibində trans yağ olan qidalar həm çətin həzm olunur, həm də orqanizmin suya olan ehtiyacını artırır. Bundan əlavə, bu cür qidalar müntəzəm istehlak edildikdə asılılıq yarada bilər.

    1. Yay içkiləri

    Şəkərli və qazlı içkilər yerinə adi mineral su, meyvə aromalı su, evdə hazırlanmış meyvə şirələri kimi təbii içkilərdən istifadə edə bilərsiniz. Meyvənin suyunu çıxarmaqdansa, yemək daha yaxşıdır. Şirələr çıxarıldıqda təbii liflər itirilir. Bundan əlavə, bioflavonoidlər də azalır. Blenderdə 1 stəkan su və 1 orta boyda yetişmiş şaftalı hazırlayıb pulpasını itirmədən sırf içə bilərsiniz.

    1. Çay və qəhvə istehlakına fikir verin

    Qəhvə və çay qəbulunu məhdudlaşdırmağa çalışın. Qəhvədəki kofein daha çox sidik ifrazına və buna görə də su itkisinə səbəb olur. Qəhvə və çay kimi içkilər bədəndəki suyun miqdarını azaldacağı üçün mütləq daha az istehlak edin.

    Bədəniniz soyuq havada soba kimi bədən istiliyini balanslaşdırmağa çalışır. Çöldə -10 və ya +35 dərəcə olsa belə, bədən istiliyi sabit diapazonda olur. Bədən qışda davamlı olaraq istilik istehsal edir, enerji sərf edir. Bu səbəbdən daha çox ac oluruq və isinmək üçün daha tez-tez yemək istehlak etmək və ya isti içkilər içmək istəyirik. Yayda hava isti olduğu üçün bu baş vermir. Çünki biz daha az enerji sərf edirik və iştahımız az olur. Buna görə də 3 əsas və 3 qəlyanaltı istehlak etmək lazım deyil. Əgər oturaraq işləyirsinizsə və nizamlı qidalanmağınızı tələb edən xroniki bir xəstəliyiniz yoxdursa, 6 dəfə yemək yemək lazımsız olacaq. Belə hallarda mümkünsə nahar yeməyini çox azaldın və ya qəlyanaltı kimi edin. Axşam yeməyində mümkün qədər yuxarıda qeyd etdiyimiz asan həzm olunan qidaları seçin.

     



    XƏBƏR LENTİ

    18 Mart 2024
    17 Mart 2024
    16 Mart 2024
    15 Mart 2024
    14 Mart 2024
    13 Mart 2024
    12 Mart 2024
    11 Mart 2024